آیفاند- فرشته بابایی: در میان همه روش های تامین مالی یکی از رویکردهای نوین در این زمینه تامین مالی جمعی است که در دنیا از سال 2006 و در ایران از سال 1398 ایجاد شده و رواج یافته است.

این روش در کشورما به ویژه در یکی دو سال اخیر رشد چشمگیری داشته و مورد توجه سرمایه پذیران و سرمایه گذاران قرار گرفته است.

کرادفاندینگ یا معادل فارسی آن تامین مالی جمعی همانطور که از نام آن  پیداست به معنای تامین مالی از سوی جمعی (گروهی) از سرمایه گذاران (تامین کنندگان) است. به این صورت که با مشارکت تعداد  زیادی سرمایه گذار همه یا بخشی از سرمایه مورد نیاز برای یک پروژه اقتصادی جمع آوری و در اختیار صاحبان کسب و کار و کارآفرینان قرار میگیرد.

تامین مالی جمعی در ایران مبتنی بر بدهی هست یعنی سرمایه گذار به ازای اصل سرمایه ای که در اختیار سرمایه پذیر قرار میدهد ( آورده سرمایه گذار) سود پیش بینی شده دریافت میکند.  

مدل سرمایه گذاری جمعی یا تامین مالی جمعی در ایران با همین عنوان کرادفاندینگ توسط شورای عالی بورس و اوراق بهادار به عنوان یک شیوه قانونی جذب سرمایه و کسب سود پذیرفته شده و مجوز پلتفرم‌های فعال در این حوزه توسط فرابورس ایران صادر می‌شود. در ایران پلتفرم‌های مختلفی در همین حوزه کار می‌کنند.   

سکوها ی تامین مالی جمعی در واقع واسطه های هستند برای تامین منابع مورد نیاز صاحبان مشاعل و در حقیقت پلی بین سرمایه گذاران و صاحبان مشاغل یا همان سرمایه پذیران هستند. صاحبان کسب و کار با معرفی طرح خود امکان انتشار طرح بر روی سکوها را پیدا میکنند.

چرایی موفقیت سکوهای تأمین مالی جمعی

در تأمین مالی جمعی، واسطه‌هایی همچون بانک، بورس و … که منابع سرمایه گذاران را با صلاحدید خود در طرح‌های مختلف سرمایه گذاری می‌کنند، حذف می‌شوند، اما پلتفرم‌های تأمین مالی جمعی فقط نقش رابط بین دو طرف را داشته و آن دو را به یکدیگر متصل می‌کند. بنابراین سرمایه گذاران می‌توانند تصمیم بگیرند بر چه طرحی سرمایه گذاری کنند.

تأمین مالی شناور و همه یا هیچ

یک طرح تأمین مالی جمعی با دو نوع شناور و همه یا هیچ می‌تواند انجام شود، در سیاست همه یا هیچ اگر سرمایه مورد نیاز طرح در مدت زمان تعیین شده تأمین شود طرح به اتمام می‌رسد و در غیر این صورت طرح ناموفق تلقی شده و سرمایه افراد به آنها بازگردانده می‌شود.

در مقابل، در تأمین مالی شناور هر مقداری از سرمایه مورد نیاز که تأمین شود در اختیار سرمایه پذیر قرار داده می‌شود.

لیست سکوهای تامین مالی جمعی

در حال حاضر 30 سکوی کراد فاندینگ در ایران در حال فعالیت است و تا کنون بیش از 3 هزار میلیارد تومان از طریق این سکو ها تامین مالی گردیده است.

طرح های موجود بر روی سکوها حاوی سود سرمایه گذاری در محدوده 30 تا 50 درصد به صورت سالانه است.

پروژه های موجود بر روی سکوها دارای وثایق و ضمانتامه های مختلفی می باشد که بخش عمده آنها، چک و یا ضمانتنامه تعهد پرداخت می باشند. بدیهی است که پروژه هایی که دارای چک به عنوان ضمانتنامه می باشند ریسک و سود بالاتری را نسبت به پروژه هایی که دارای ضمنتنامه تعهد پرداخت هستند، به همراه خواهند داشت.

سرمایه گذاران این حوزه باید دقت کنند که این نوع سرمایه گذاری نسبت به اوراق مشارکت دولتی، بانک ها و صندوق های درآمد ثابت، دارای ریسک بیشتری است.

نیمی از سکوهای موجود در این حوزه، فاقد فعالیت خاصی بوده و فعالیت اصلی در این حوزه توسط شش سکوی کرادفاندینگ در حال انجام است.

شما میتوانید لیست سکوهای تامین مالی جمعی را از سایت فرابورس ایران مشاهده کنید.