آیفاند- سارا مردیها: همواره یکی از دغدغه‌های سرمایه‌گذاران موضوع «امنیت سرمایه‌گذاری» است. امروزه تامین مالی جمعی به دلیل برخورداری از ویژگی‌های خاص یکی از بازارهای جذاب برای سرمایه‌گذاری اقشار مختلف جامعه شناخته می‌شود. اما در کنار نرخ‌های جذاب، طرح‌های تامین مالی جمعی با ریسک‌هایی نیز مواجه بوده، البته این ریسک‌ها قابل مدیریت و تا حد ممکن قابل کاهش است. اما سوال اصلی اینجاست که چگونه می‌توان در این روش، سرمایه‌گذاری امن و سودآوری داشت؟ در این مقاله، به بررسی شاخص‌های یک سرمایه‌گذاری امن و ارائه راهکارهایی برای کاهش ریسک این نوع از سرمایه‌گذاری خواهیم پرداخت تا سرمایه‌گذاران بتوانند با اطمینان بیشتری در این حوزه فعالیت کنند.

یکی از راهکارهای پیشنهادی به سرمایه‌گذاران به منظور کاهش ریسک، تنوع بخشی به سبد سرمایه‌گذاری و تقسیط دارایی میان طرح‌های مختلف تامین مالی جمعی است. 

همچنین به همه سرمایه گذاران پیشنهاد می‌شود به منظور کاهش ریسک و ایجاد امنیت برای سبد دارایی‌شان پیش از اقدام به سرمایه‌گذاری در طرح‌های تامین مالی جمعی، از طریق سایت فرابورس، همه اطلاعات و مجوزهای مربوط به سکوهای تامین مالی جمعی را استعلام کنند. 

چگونه ریسک طرح‌های تامین مالی جمعی کاهش می‌یابد؟

سکوی تامین مالی جمعی آیفاند به عنوان یکی از عاملان فعال در این حوزه، سعی بر آن دارد تا از طرق مختلف، ریسک سرمایه‌گذاران را تا حد ممکن کاهش داده به طوری که سرمایه‌گذاری امن، مطمئن و سودآوری را تجربه کنند.

در وهله اول پس از مراجعه شرکت‌ها، فرآیند ارزیابی بسیار دقیقی صورت می‌گیرد و شرکت‌ها در کارگروه ارزیابی آیفاند براساس معیارهای مختلف همچون میزان درآمد عملیاتی، وضعیت سودآوری، سرمایه و دارایی‌های شرکت، میزان فروش، قراردادهای فعال، میزان و وضعیت وام‌ها و تسهیلات دریافتی، رتبه بندی و در صورت کسب امتیاز لازم واجد شرایط اولیه شناخته می‌شوند.

همچنین کسب و کارهای معرفی شده برای تامین مالی از فیلترهای مختلف عبور می‌کنند و از جنبه‌های مختلف سنجیده و ارزیابی می‌شوند و در صورت برخورداری از استانداردهای لازم، در سکوی تامین مالی جمعی آیفاند منتشر می‌شوند. گفتنی است اطلاعات شرکت و طرح مربوطه با تمام جزئیات از جمله جریان درآمدی، هزینه‌ها، حاشیه سود برآوردی در قالب گزارش ارزیابی و قرارداد در سایت آیفاند برای سرمایه‌گذاران قابل مشاهده است که این امر موجب شفافیت اطلاعاتی شده است. 

ارائه ضمانتنامه تعهد پرداخت برای همه طرح‌ها در سکوی آیفاند

به منظور کاهش ریسک سرمایه‌گذاری و ایجاد امنیت برای اصل سرمایه، همه شرکت‌هایی که قصد تامین مالی از سوی سکوی آیفاند را دارند، موظف به ارائه ضمانتنامه تعهد پرداخت نسبت به اصل سرمایه سرمایه‌گذاران هستند، ضمانتنامه‌های تعهد پرداخت اعم از بانکی و یا ضمانتنامه‌های صادر شده از سوی صندوق‌های پژوهش و فناوری ظرف مدت 24 ساعت قابلیت نقدشوندگی دارند. با این اقدام، ریسک نکول در رابطه با اصل سرمایه به صفر خواهد رسید، براین اساس سرمایه‌گذاران می‌توانند نسبت به محفوظ بودن اصل سرمایه شان اطمینان خاطر داشته باشند. 

همچنین گفتنی است امکان استعلام این ضمانت‌نامه‌ها از طریق کد سپاص آن‌ها برای سرمایه‌گذاران محیا شده است. علاوه بر این، آیفاند تلاش می‌کند از طریق دریافت سایر تضامین همچون چک‌های دریافتی از شرکت و یا ضمانتنامه شخص ثالث ریسک عدم بازپرداخت اقساط مربوط به سود سرمایه‌گذاران را نیز به حداقل برساند.

بر این اساس و با توجه به آنچه گفته شد، سرمایه‌گذاری در طرح‌های تامین مالی جمعی می‌تواند فرصت‌های بسیار خوبی برای کسب سود فراهم کند، اما به منظور مدیریت ریسک و افزایش احتمال موفقیت، لازم است سرمایه‌گذاران پیش از سرمایه‌گذاری، نسبت به انجام تحقیقات جامع در رابطه با سکوهای تامین مالی جمعی، وضعیت طرح‌های مربوطه و تضامین هر طرح اقدام نمایند.